Menstruatiecup gebruiken

Voordat u de Menstruatiecup (weer) gaat gebruiken is het aan te raden deze eerst even 5-7 minuten in kokend water te leggen, voor desinfecteren. U kunt hiervoor ook Belladot Cleansing Gel gebruiken.

Bijkomend voordeel is dat de siliconen cup door de warmte enigszins versoepeld en makkelijk in te brengen is.  Maak de cup elke 4-8 uur even leeg. Spoel hem even uit en breng hem weer in, zo simpel is het gebruik ervan.

Onderaan de cup zit een steeltje waarmee de cup gemakkelijk en hygiënisch kan worden uitgenomen.  Deze kunt u met een schaar in lengte aanpassen aan uw wensen.

Bij het uitnemen de cup ietsje scheeftrekken zodat deze geen vacuüm veroorzaakt.

Het inbrengen en uithalen van de cup vergt in het begin enige gewenning. We raden dan ook aan de eerste dagen de cup te gebruiken in combinatie met maandverband o.i.d.  Gewoon, ter geruststelling.

Na een paar keer hebt u voldoende vaardigheid gekregen om de cup verder probleemloos te gebruiken!

In voorkomende gevallen kunt u (tijdelijk) gebruik maken van glijmiddel op waterbasis. Geen vaseline of glijmiddel op basis van siliconen gebruiken.

Tips voor gebruik:

  1. Was vooraf goed je handen. Knijp de cup in het midden bij elkaar, en begin met het samenvouwen ervan (zie plaatje 1).
  2. Houdt de cup samengeknepen zodanig dat het past bij het inbrengen (zie plaatje 2)
  3. Zoek voor uzelf een comfortabele houding uit, zittend of stand, waarin u de cup makkelijk in kunt brengen en uit kunt nemen. In vergelijk met een tampon hoeft de cup minder diep ingebracht te worden (zie plaatje 3)
  4. Voel ter zekerheid, met name in het begin, even met een vinger langs de rand van de cup, of deze goed ontvouwen is.  Door de cup een kleine draaibeweging te geven kan nageholpen worden. (zie plaatje 4)

hoe menstruatiecup gebruiken

Check met name in het begin of de cup goed is ingebracht.  Als dit niet het geval is kan er een kleine lekkage ontstaan.  Check ook altijd even of de luchtgaatjes in de rand nog open zijn.

Bij extreem zware menstruatie, of uitzonderlijke situaties is het te overwegen de cup te gebruiken in combinatie met een inlegkruisje.

Als je de cup niet gebruikt, kun je hem makkelijk en discreet opbergen in de bijgeleverde pouch. Niet opbergen in een plastic zak, of gesloten opberg box

Indien er zich pijntjes, irritatie of andere gynaecologische klachten voordoen gedurende of na het gebruik van de Evelina cup, neem dan kort contact op met uw huisarts.